19 de mayo de 2015

Miquel Ramon Candidato de Guanyem al Parlament Balear

Vaig néixer l’any 1953 i soc fill d’una família de pagesos que treballaven de “majorals” a una finca de la família Villangómez, que no em pogueren donar estudis, per la qual cosa, la meua formació és quasi completament autodidacta, he fet feines diferents al llarg de la meua vida, però la que m’ha ocupat mes temps ha estat la de delineant. L’any 1973, a la clandestinitat, vaig afiliar-me al PCE i des d’aquell moment sempre he estat vinculat a la política, algunes vegades en primera línia i altres a la “reragurada”.



¿Que cambios tiene previsto en baleares?

Crec que per a les Balears seria bo un canvi de mentalitat i de polítiques. Pens que hem d’oblidar el creixement quantitatiu i anar a un desenvolupament sostenible i de qualitat, que resolgui els principals problemes de la ciutadania sense continuar depredant el territori. En la mesura de les nostres forces treballarem en aquest sentit si tenim el recolzament de l’electorat.

¿Que haréis hacia el pequeño comercio para mejorarlo y hacia las grandes superficies que se han establecido?

Ja fa temps  que s’hauria d’haver aprovat el Pla dd’Equipaments Comercials per ordenar el sector. També pens que des del  Govern s’ha estat massa al servei de les grans superfícies, que són útils als consumidors però que ja no haurien d’augmentar. De totes maneres, si no millora la capacitat adquisitiva  dels treballadors i de les capes mitjanes de la població, no serà possible reactivar el comerç.

¿Que cuestiones ves prioritario abordar y solventar en el govern de baleares?

S’ha de canviar absolutament el tarannà del Govern balear, s’ha de passar de la prepotència i la imposició al diàleg i als consensos en temes cabdals. S’ha d’escoltar molt més a la ciutadania i s’ha de deixar d’actuar al dictat dels poderosos.

¿Que mejoras harás para ibiza en el tema de obras y construcciones?

Pens que s’ha de posar fre al desenvolupament urbanístic i al consum de sòl rústic. La construcció s’hauria d’enfocar més a la rehabilitació que a nous creixements, que haurien de limitar-se a la construcció d’habitatges socials i equipaments i infraestructures necessàries,  com centres escolars, socials o esportius, infraestructures hídriques etc.

¿Que tipo de promoción turística haréis para baleares?

Des de les administracions públiques només s’haurien de promocionar les activitats turístiques respectuoses amb el territori i la convivència i que permetin allargar la temporada com, per exemple, senderisme, busseig, activitats culturals o esportives... el sol i platja o les discoteques ja gaudeixen de prou promoció.

¿Sera mas equitativo el dinero que deis a cada isla como por ejemplo cada año que pasa a ibiza se le da menos dinero de lo que recauda para que sea mas equitativo la diferencia entre islas ?

El que reivindicam no és un percentatge concret sinó una equitat que permeti a tots els ciutadans de les Balears poder gaudir d’uns serveis semblants, independentment de l’illa de residència. A Eivissa tenim una sèrie de mancances històriques que provenen bàsicament del predomini del PP a la nostra illa. Treballarem per a cobrir aquestes mancances i per evitar que les inversions vagin a obres faraòniques o innecessàries com foren les autovies o és la segona fase del Palu de Congressos.

¿Por que la ciudadanía debería votarle a usted y a su partido?

Perquè les persones que formam part de les candidatures de Guanyem no em de defensar cap interès privat i ens centrarem en la defensa de l’interès general, perquè algunes d’elles  tenim una llarga trajectòria de combatre la corrupció, les desigualtats o la destrucció del territori, perquè també en formen part moltes persones més joves o sense experiència política que han fet una passa endavant per regenerar la política i treballar pel bé comú. Si es vol un canvi de model de desenvolupament, si és vol una societat més justa i solidària, Guanyem treballarà en aquest sentit. Si el que es vol es continuar amb el model de de creixement salvatge que beneficia principalment els sectors més poderosos, haurà d’optar per alguna altra candidatura.

¿Que mejoras harías para que la dar ayudas para la pobreza infantil que a aumentado mucho en baleares?

El primer punt del nostre programa i la prioritat màxima de cara al Govern i a la resta d’institucions a les que ens presentam, és l’elaboració i implementació d’un Pla de Xoc contra la Pobresa i la Marginació. Pernsam que és inconcebible que en un moment en que hi ha una reactivació econòmica i que l’oferta de luxe prolifera d’una manera ofensiva, entorn al 30% de la població visqui en risc d’exclusió social. Aquest pla s’hauria d’estendre als consells i ajuntaments i comptar amb la col·laboració de les associacions humanitàries i dels agents socials, hauria d’afrontar els problemes d’alimentació, pobresa energètica o laboral, aturats de llarga durada, habitatge etc., etc

¿Que salario tendríais tu y tu equipo de gobierno en el govern balear?

En principi, ens conformaríem en entrar al Parlament i en ser decisius per a constituir un Govern progressista, és molt difícil que una opció estrictament insular com és Guanyem entri a tenir responsabilitat directes de govern. El que si hem definit clarament són les nostres posicions de cara al Parlament: no votarem a favor de cap candidat a formar part de la Mesa del Parlament que no es comprometi a eliminar els salaris dels diputats que no tenguin dedicació exclusiva i de les dietes que cobren algunes persones amb sou públic (per exemple, el president Bauzá) per assistir al Parlament. Així mateix, plantejarem una reducció del 20% del salari dels diputats amb dedicació exclusiva. A més d’això, el Codi Ètic de Guanyem impedeix que qualsevol dels nostres càrrecs públics cobrin més de 2.200 euros nets al mes.

¿Pactaríais con algún partido para conseguir el govern balear?

És molt previsible que s’hagin acabat les majories absolutes i que el nou Parlament estigui molt fragmentat, això obligarà a negociacions, recerca del consens i pactes. Ens agradaria que pogués sorgir un executiu amb un programa de govern que recollís una part important de les nostres propostes. Si fos així, el recolzaríem d’una manera crítica, sense necessitat d’entrar a formar-ne part. Si no és així, estarem a l’oposició i continuarem plantejant les nostres alternatives.

¿Que harás para la educación en baleares y los problemas que habido durante estos últimos años?

Impulsar un pacte que asseguri el manteniment d’un sistema públic, igualitari, laic i de qualitat, reincorporar els professionals que s’han eliminat aquests anys, diàleg i consens amb la comunitat educativa, tot el contrari del que ha fet Bauzà!

¿Cual seria su política en el tema del deporte y eventos deportivos?

Promocionar l’esport de base i els esdeveniments esportius que serveixin per atreure visitants fora de temporada. En canvi, estam en contra del tracte de favor a l’esport professional.

¿Volvería a hacer que se vieran los canales 3,24 y 33 super3 que hace poco se quitaron?

Si, evidentment.

¿Cual sera su política territorial,cultural,ambiental y patrimonial?

És un tema molt extens i complex. Simplificant, proposarem derogar les lleis d’aquesta legislatura que han eliminat proteccions ambientals i que preveuen determinats creixements que van en contra de la nostra concepció. Volem recupera el Parca Natural de Cala d’Hort, volem una cultura lliure i sense dirigisme des del poder, volem protegir el nostre patrimoni natural i històric.

¿Que ayudas daréis a domicilio y bienestar social para los ciudadanos de baleares?

Ja he parlat abans de quines són les nostres prioritats, els temes socials per a nosaltres són els més importants i urgents.

¿Que cuestiones ves prioritario abordar y solventar en el govern de baleares?

Les diferències socials, la pobresa, un model productiu que no genera llocs de feina de qualitat, les mancances en serveis públics, el finançament... Tots aquests problemes s’han d’abordar oblidant la prepotència i dialogant amb les organitzacions socials i la ciutadania.

¿Cual sera su modelo audiovisual publico para los próximos años?

Hem d’aconseguir que la radiotelevisió pública sigui una eina eficaç i econòmica per a la cohesió territorial, per a la llibertat d’expressió i per donar veu als que normalment no tenen possibilitat d’expressar-se i per a la normalització lingüística. Si no fos així, si es vol continuar essent un òrgan de propaganda del Govern, si ha de competir amb les privades amb programes “horteres”, no necessitam radiotelevisió pública.

¿Que hará para que se mejore la cultura lingüística?

Si es tracta de l’ensenyament de les llengües en el sistema educatiu, defensam que el català continuï essent la llengua vehicular, que al final del cicle formatiu els alumnes dominin per igual els dos idiomes oficials i que es millori en el coneixement de l’anglès i altres llengües estrangeres, però tot això sense imposicions ni experiments com el del TIL i comptant sempre amb l’opinió dels docents, que son els que més saben.

¿Cuales son las propuestas que tenéis para ibiza?

Com per a la resta de les illes de l’Arxipèlag, volem que millorin les condicions de vida dels ciutadans i reduir les mancances històriques. La illa d’Eivissa no és molt diferent a la resta, però el seu creixement més ràpid i desordenat, juntament a la manca de sensibilitat de la majoria dels seus governants, ha fet que les mancances siguin més greus. Corregir aquestes mancances serà un objectiu prioritari.

¿Cuales son sus propuestas para en materia de innovación y nuevas tecnologías?

Les polítiques d’innovació, la recerca i el treball científic han patit de manera extrema les retallades. Hem de recuperar el finançament, hem d’implicar les empreses privades i la Universitat i hem de tenir un departament específic al Govern balear.

¿Que haréis para que el paro de baleares baje mas en la temporada de invierno?

La lluita per estendre la temporada i per una millor connectivitat és molt difícil, però no s’ha de renunciar a ella. Al marge d’això, creiem que hi ha importants jaciments d’ocupació vinculades a les noves tecnologies, a la rehabilitació d’edificis i àrees urbanes, al que es sol anomenar ocupació “verda” (energies netes, biomassa, cura dels boscos), als serveis so0cials, a l’agricultura... És necessari que aquesta economia rebi un fort impuls des del sector públic, no ho podem fiar tot de la iniciativa privada.

¿Daréis ayudas a hoteles y negocios que contraten a ciudadanos que residan en baleares?

Aquestes ajudes discriminatòries serien il·legals, però si fomentam l’economia i l’ocupació lligades a treballs estables i a la promoció de la producció local, de manera indirecta s’afavoreix la contractació de treballadors residents tot l’any. En canvi, les inversions especulatives solen generar mobilitat laboral i la “importació” de treballadors d’altres indrets.

¿Que propuestas tenéis para la juventud?

Els principals problemes de la joventut són la manca de feina i la carestia dels estudis i dels habitatges, coses que fan quasi impossible la seua emancipació. Per aquí s’ha d’anar treballant sense oblidar tampoc el que normalment es consideren “polítiques de joventut”, que s’hauran de fer comptant sempre amb les organitzacions juvenils.  

¿Y para la tercera edad y immigracion que propuestas hay?

De manera immediata, retornar la targeta sanitària als immigrants i eliminar el “repagament” de les medecines pels pensionistes. Plans d’acollida pels immigrants, millora de l’assistència domiciliària, centres de dia, agilització de les ajudes a la dependència etc. Com amb totes les altres polítiques, amb col·laboració amb els directament afectats, associacions d’immigrants i de la tercera edat.

¿Para la administración sanitaria de baleares que haréis?

Evitar noves privatitzacions i recuperar tan prompte com es pugui allò que s’ha privatitzat. Defensam la sanitat pública i universal. Hem de recupera els professionals que s’han perdut aquesta legislatura, reduir les llistes d’espera i anar millorant la cartera de serveis i les prestacions sanitàries en la mesura que ho permeti la situació econòmica.

¿Que haréis y ayudas daréis en el tema de la economía de baleares?

S’han de promocionar els sectors econòmics alternatius, estables,  poc contaminants i sense gran ocupació del territori, els sectors tradicionals ja gaudeixen de molt bona salut i de gran influència política. S’han de reduir els imposts al consum, que són molt injusts (paguen igual els poderosos que els que no tenen recursos) que frenen la recuperació i ofeguen les PiME i els autònoms.
S’ha de combatre l’economia submergida, que vulnera els drets dels treballadors i suposa un frau. Per aquesta via, es podrien fer “emergir” un gran nombre de llocs de feina.

¿En el tema de medio ambiente de baleares que hareis?

Recuperar una conselleria específica de Medi Ambient, reincorporar els funcionaris depurats aquesta legislatura, gestió correcta dels espais protegits (la situació del Parc de ses Salines és una vergonya), recuperar el Parc de Cala d’Hort i, sobretot, posar la defensa del medi per damunt dels interessos urbanístics i especulatius.

¿Que propuestas tenéis en el tema de obras publicas y transportes?

Pel que fa al transport públic per carretera, la seua potenciació és imprescindible per evitar el col·lapse circulatori, però això necessita fons públics que no arribaren al Consell amb la transferència, en aquest cas si que consideram que, amb la connivència dels governants insulars del PP, hi va haver una gran discriminació per a les Pitiüses, serem molt reivindicatius per a corregir aquesta situació. Pel que fa al transport marítim, com va constatar la Comissió de la Competència, hi ha una situació de monopoli de facto, que acorda les tarifes i perjudica als ciutadans i les empreses de les Pitiüses. La situació transport aeri és molt complexa, per la seva liberalització, i la declaració d’Obligació de Servei Públic dels vols interilles no ha donat un resultat satisfactori.

 Sense fer promeses impossibles de complir, hem de dir que treballarem perquè s’estudiïn totes les alternatives i s’adopti la millor de les solucions possibles, sense descartar la constitució d’una companyia aèria amb capital públic. Pel que fa a les obres públiques, pensam que s’ha de fer totes aquelles que respongui a necessitats reals, però amb les dimensions que corresponguin, renunciant a obres faraòniques, que hipotequin els comptes públics.

¿Cual es su idea para que no se hagan las proyecciones petrolíferas?

Pressionar a Mariano Rajoy que és qui té les competències i pot autoritzar-les, continuar amb les mobilitzacions populars, però, sobretot, canviant el nostre model energètic, és d’una gran hipocresia reclamar que no es facin prospeccions pròximes a les nostres costes, mentre que any rere any augmentam el nostre consum de combustibles fòssils i no promocionam les energies netes i renovables.

¿Que tiene pensado hacer con can misses y la privatización que se ha echo de la radioterapia?

 Estam per una sanitat pública sense privatitzacions, és una vergonya el que ha passat amb la radioteràpia, tan prompte com sigui possible s’ha de revertir aquesta situació i la dels altres serveis privatitzats i l’escàndol del pàrquing.

¿Haréis alguna campaña para que los vuelos bajen el precio entre islas y de islas a península?

Les campanyes estan bé, però hauríem de tenir una estratègia completa, que contempli altres alternatives. He de dir que la privatització parcial d’AENA i la seua gestió centralitzada és un desastre que ens lleva una de les armes que podríem tenir a les nostres mans amb una gestió pública per part de Balears.

¿Que pensamiento tenéis hacia las residencias y que sea tan elevado el precio y no se lo puedan permitir casi nadie que lo necesita?

Les residències també s’estan privatitzant en part a pesar d’haver-se construït amb recursos públics, estam completament en contra d’aquest sistema i pensam que el preu que es cobri per l’estada a la residència ha d’estar en funció dels recursos econòmics i que el dèficit s’ha de cobrir amb els pressuposts públics. L’atenció als nostres majors no pot ser un negoci!

¿Haréis algo al respecto de tagomago para que sea mas respetado y sea una reserva natural de verdad?

Tagomago ja té un grau teòric de protecció molt elevat, el que passa és que la Conselleria de Medi Ambient defensa més als especuladors que a la naturalesa. La declaració de reserva Natural que s’està promovent està bé, però les lleis no serveixen de res si no es fan complir, el nou Govern ha de canviar completament la política de permissivitat que ha dut a terme l’actual.

¿Que inversiones harás sobre las depuradoras de baleares y si conoces el caso de la de talamanca que esta colapsada?

Bona part de les depuradores estan col·lapsades o funcionen malament (Vila, Cala Tarida, Santa Eulària...) les inversions per redreçar la situació són prioritàries. El cas de l’emissari de Talamanca és una emergència a la que s’ha de posar remei de manera immediata, però no és el problema principal, el nou emissari no pot estar situat al mateix lloc o a un de semblant i s’ha d’allunyar de la platja, portant-lo més enllà del dic del Botafoc. Però el problema no és allà on es tiren les aigües brutes sinó que és imprescindible depurar-les de tal manera que pugin reutilitzar-se i anar a parar a la terra i no al mar. No s’entén que tenguem una situació gravíssima de sequera, d’esgotament dels pous i de salinització dels aqüífers, que ens tenguem que gastar grans quantitats econòmiques i gran quantitat d’energia per dessalar aigua marina, per tornar-la a enviar al mar.

¿Haréis una campaña de transparencia?

La transparència no és qüestió d’una campanya sinó una pràctica política que ha de ser permanent. Només amb transparència i participació ciutadana podrem combatre la corrupció i regenerar la política.


Este es el programa electoral de Guanyem para el Parlament Balear para que lo podáis ver:PROGRAMA ELECTORAL Guamyem PARLAMENT BALEAR

No hay comentarios:

Publicar un comentario