16 de mayo de 2015

Josep Antoni Prats Candidato de Esquerra-Eivissa Si al ayuntamiento de Sant Josep

Som en Josep Antoni Prats. Bé, en Pep de Can Martines, de Sant Jordi, el poble on vaig néixer ja fa 46 anys. Em considero geògraf, tot i que el meu títol diu que som llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Exerceixo de professor d’educació secundària, des de fa anys a l’IES Sant Agustí, i també faig classes de geografia al Grau de Magisteri de la Universitat de les Illes Balears. A més, imparteixo cursos sobre geografia de les Pitiüses per a diverses institucions (Universitat Oberta per a Majors, Institut d’Estudis Baleàrics,...). També preparo sortides didàctiques de coneixement del medi, especialment amb el Grup de Coneixement del Medi de l’Institut d’Estudis Eivissencs. He publicat diversos llibres i articles, especialment sobre aquests temes de coneixement del territori. Mentre estudiava ajudava en el negoci familiar, un restaurant de Platja d’en Bossa, on passava tots els dies de tot l’estiu.

Políticament, som militant d’Esquerra Republicana, i presideixo aquest partit a Eivissa i Formentera. Actualment som regidor de l’oposició a l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, tot i que entre els anys 2007 i finals de 2011 vaig formar part de l’equip de govern progressista, quan em vaig encarregar dels temes d’urbanisme, aigua, medi ambient i agricultura, entre d’altres.
Em presento, aquesta vegada com a cap de llista de la coalició Esquerra Republicana – Eivissa Sí, perquè pensam, els meus companys i jo, que fa falta gent que a l’Ajuntament defensi idees progressistes, però a la vegada també que defensi la nostra llengua, la nostra identitat, i el dret a decidir de les persones i els pobles. Això no ho farà cap partit estatal, ni tampoc els partits que ara es diuen “insularistes”, així que només ho podrem fer nosaltres.



¿Que cambios tiene previsto en Sant Josep?

Volem treure l’Ajuntament de la paràlisi actual a la qual l’han portat l’alcaldessa i els regidors del PP i d’Alternativa Insular (que també eren del PP fa uns anys). D’ençà que aquesta gent està en el poder, han tornat les males pràctiques de governar per a una minoria, i no per al conjunt de la ciutadania. Es torna a governar com en la trista època de Serra Escandell (qui fou alcalde del PP durant 24 anys fins al 2007). Hem de retornar la institució al poble, governar per tothom.

¿Cual es su propuesta para mejorar la inversión turística y mejore la calidad turística del municipio?

Sant Josep de sa Talaia ja és un municipi amb un gran valor turístic, encara que algun dels nostres espais s’ha degradat massa per culpa de l’especulació urbanística de les darreres dècades del segle XX. El què hem de fer és posar en valor tot allò que ens queda, que per fortuna encara és molt, de paisatge i natura, i recuperar tant com puguem les àrees més degradades. En el primer sentit, s’han de fer actuacions per dignificar els nostres espais naturals; per exemple, cal soterrat tot el cablejat aeri que dóna molt mala imatge al Parc Natural de Ses Salines; en el segon, fer plans de reconversió de les àrees que se’n diuen “madures”, com Cala de Bou, Platja d’en Bossa, Cala Vedella o Cala Tarida.

Aquests plans no han d’incloure més edificis, sinó tot el contrari: fins i tot, si cal, s’han de fer esponjaments per obtenir espais oberts i públics i evitar oferta turística obsoleta. A curt termini no podrem canviar l’oferta, però sí que cal diversificar-la, de tal manera que pugui tornar el turisme familiar, o que el turista que busqui gaudir de la natura, dels paisatges i de la cultura.

¿En el tema de medio ambiente cual es su proyecto?

L’essencial és fer polítiques que garanteixin la protecció del paisatge i de la qualitat ambiental. Això s’ha de fer amb polítiques de gestió urbanística, que assegurin la protecció del territori, preservant-lo de l’especulació, i també amb polítiques mediambientals, amb incentius a la conservació dels elements patrimonials i també dels cultius. Hem de gestionar bé les àrees protegides, elaborant i aplicant plans de gestió de totes elles, de manera que tinguem clar com actuar en cada cas. Volem participar activament en la gestió del Parc Natural de Ses Salines i de la Reserva natural dels Illots de Ponent, que hauria de recuperar la seva extensió original. Volem fer polítiques de conscienciació què el medi ambient és un problema de tots, i que tots hem de contribuir a la seva conservació, promovent el reciclatge, millorant el funcionament de les deixalleries, posant-ne de noves, etc.

¿Cual es su propuesta para mejorar el agua en el municipio?

Entre el 2007 i el 2011, que em va tocar gestionar aquest tema, va passar a tenir aigua bona del 17% de les cases del municipi a més del 70%. Des d’aquell any, quan tornà el govern del PP, ni una sola casa més ha passat a tenir aigua bona. Hem de recuperar els projectes que teníem en marxa en aquest sentit, que permetrien fer arribar l’aigua bona a Platja d’en Bossa i Can Fita, i pressionar el Govern Balear i el Ministeri corresponent perquè executin d’una vegada la interconnexió de les dessaladores per fer arribar l’aigua bona a tota la resta de cases que encara no en tenen. Així podríem tancar les dessaladores de ses Eres, que estan sobreexplotat greument l’aqüífer de la part alta del pla de ses Salines. També haurem d’actuar per evitar les pèrdues que encara té la nostra xarxa de distribució.

¿Que medidas tomaríais para mejorar la policía en sant Josep y que hubiera mas policías en la temporada turística? ?

El govern central hauria de derogar la llei que va fer Rajoy i que impedeix contractar més funcionaris, ni tan sols policies, amb l’excusa de la crisi. Però amb els que tenim, amb més mitjans, més organització i, sobretot, més motivació, també es podria fer molt més del què es fa.

¿Eliminarías la zona azul?

No, però procuraria fer les coses bé. Primer es fan les ordenances, es fan els informes tècnics i al final es pinta i es vigila. No completament al revés, com ho ha fet el PP.

¿Que harías para que en invierno hubiera mas ocio para la juventud del municipio?

Col·laborar amb la joventut per veure què necessita i com els podem ajudar des de les institucions públiques. Amb nosaltres, en la nostra llista, hi venen un bon grup de joves de menys de 30 anys carregats d’idees i d’il·lusió que podran fer grans aportacions en aquest sentit.

¿Que medidas tenias para la mejora de la sanidad y la educación en el municipio?

En sanitat hem de procurar mantenir els serveis prop de la gent, evitant tancar cap dels serveis de primària que s’ofereixen en el municipi. Respecte als centres de salut, intentar que ofereixin encara més serveis i, en el cas de Sant Josep, assegurar la seua connexió amb transport públic amb zones com Cala de Bou.

En educació, procurar atendre totes les peticions de les escoles públiques del municipi, evitar que, com ara, estiguin en precari i dedicar-hi diners. No faria com el govern del PP, que inverteix molt poc en les escoles perquè diu que no té diners i, en canvi, perdona 30.000 euros d’una llicència d’obres a
l’Escola Francesa, completament privada.

¿Que salario tendríais tu y tu equipo de gobierno en el ayuntamiento?

Ningú s’ha de fer ric en política, però tampoc ningú hi ha de perdre diners. Per tant, les persones que es dediquin a temps complet a l’Ajuntament han de cobrar més o menys com cobraven en les seues ocupacions fora de la política, no més. Si algú no tenia feina, cobraria com el què menys dels que sí en tenien. Ningú de la nostra llista vol dedicar-se professionalment a la política (jo tampoc), però tots estam disposats a dedicar un temps de la nostra vida a treballar pel bé públic.

¿Pactaríais con algún partido para conseguir la alcaldía?

Només amb aquells que acceptin convertir l’Ajuntament en una institució de referència en la defensa de la llengua catalana, els nostres senyals d’identitat i la plena democràcia, amb més participació ciutadana i respecte pel dret a decidir de la ciutadania. Només això crec que ja elimina la gran majoria dels nostres competidors, però a més haurem de posar-nos d’acord en les prioritats programàtiques.

¿Cual es su postura hacia las party boats y si piensa hacer algo hacia ese tema? 

Directament, hem d’evitar que la mar es converteixi en una discoteca fora de la llei. Si cal fer normativa autonòmica, o estatal, s’ha de proposar i fer. Des de l’Ajuntament, col·laboració total en la vigilància de la costa, en la denúncia dels incompliments i en la identificació dels responsables, si en tenim oportunitat.

¿Cuales son las principales propuestas que tenéis para hacer en sant Josep?

Respecte al nucli urbà de Sant Josep: mantenir com a pública la plaça del poble, de davant l’església, evitant que se la quedi el bisbat; fer que hi arribi l’aigua bona; buscar una alternativa perquè es pugui circular des del centre mèdic cap a la sortida cap a Sant Antoni; crear més zones verdes; ordenar el trànsit de forma que es puguin pal·liar els embussos que es produeixen en estiu (no posant un semàfor davant l’església com volen fer ara).

¿Como impulsaríais la vida cultural del pueblo y sus habitantes hacia el turismo para que se impulsara mas la cultura de sant josep?

Cal acabar l’auditori de Cala de Bou i les obres de Can Jeroni, i crear un centre cultural a Sant Jordi. Amb aquesta xarxa d’infraestructures culturals procurar una programació d’activitats digna, centrada en els residents, però també es poden fer activitats que atreguin el turisme.

¿Que tenéis pensado hacer para mejorar la seguridad en las playas y zonas turísticas? 

A les platges cal actuar per mantenir (o recuperar) la tranquil·litat, evitant que se n’apoderin diversos negocis que, a més d’ocupar l’espai molesten a tothom amb la música. La policia ha de tenir-hi més presència, però també hi ha d’haver zeladors municipals (que ara no hi ha, o comparteixen ocupació amb altres llocs de feina) que puguin aixecar acta d’incompliments diversos.

¿En cuanto al deporte en sant josep tenéis pensado crear eventos deportivos o ayudas para mejorar todos los equipos deportivos del pueblo?

Fa falta millorar equipaments, com les pistes esportives de Sant Agustí, però sobretot col·laborar amb tots els clubs del municipi per poder oferir activitats molt diverses, sobretot d’esport-base i d’esport per al manteniment físic. No tot ha d’estar centrat en l’esport competitiu, encara que també s’ha de col·laborar estretament amb els clubs per tal d’ajudar-los a cobrir les seues necessitats.

¿Que mejoras haríais para los pueblo y barrios de sant agusti,es cubells,cala de bou,san jordi de ses salines y sant francesc de sestany?

Una proposta estrella per a cada poble i barri:
Cala de Bou: un passeig “tou” des de Port des Torrent fins a Sant Antoni, no agressiu però per passejar i gaudir de la costa i el paisatge.
Port des Torrent: evitar la urbanització de Punta Pedrera.
Sant Agustí (nucli urbà): Pla especial de conservació i posada en valor del tot el nucli, que inclogui totes les actuacions a realitzar per millorar l’espai.
Cala Tarida: Posada en funcionament, d’una vegada, de la nova depuradora.
Cala Vedella: pla urbanístic especial per recuperar zones degradades i ordenar els espais públics evitant que continuï l’especulació.
Sant Josep: mantenir la plaça del poble com a pública.
Es Cubells: manteniment dels accessos públics a la costa.
Sa Carroca: obrir l’escoleta de Can Nebot.
Sant Jordi: Creació d’una gran zona verda entre Sant Jordi i Platja d’en Bossa
Platja d’en Bossa: fer que hi arribi aviat l’aigua bona
Sant Francesc: soterrament del cablejat de dins el Parc Natural de Ses Salines.

¿Que haréis hacia el pequeño comercio para mejorarlo y hacia las grandes superficies que se han establecido en el pueblo?

S’han de fer plans de dinamització comercial de Sant Jordi i Sant Josep, que incloguin campanyes publicitàries, de revitalització d’aquests espais, recerca dels nínxols de mercat més accessibles, ordenament urbà que afavoreixi el passeig, plans de senyalització,... S’ha de garantir que les grans superfícies compleixen amb totes les normatives respecte a aparcaments, accessos, etc. i establir-ne un nombre màxim.

¿Por que la ciudadanía de Sant Josep debería votar a usted y a su partido?

Perquè som un grup de gent honesta, treballadora, voluntariosa, preparada, arrelada al territori. Gent de tots els pobles i de totes les edats. Bona gent de confiança, en definitiva. I perquè ningú més que nosaltres podrà aplicar polítiques progressistes però a la vegada arrelades al territori.

¿Que propuestas tenéis en el tema de urbanismo?

Fer un urbanisme pensat per resoldre els problemes del conjunt de la població, per crear zones verdes i equipaments públics, i no pensat per afavorir uns pocs, que generalment ja són els qui menys ho necessiten.

¿Que propuestas haréis para que la ciudadanía de sant josep se implique mas en los plenos y tenga mas protagonismo en los próximos 4 años?

Hem de buscar fórmules de participació ciutadana. Fer consells de joventut i de gent gran, donar més protagonisme a organismes com el Consell Escolar municipal. Escoltar més a la gent i que tothom trobi la manera de participar en la vida pública. Fomentar l’associacionisme i organitzar activitats en les quals pugui participar molta gent de cada poble. En els plens és difícil perquè la seua mateixa estructura els fa avorrits, tediosos. Potser haurem de canviar el reglament per fer-los més dinàmics.

¿Cual es vuestra propuesta en las mejoras en el tema ambiental de sant josep que como a salido en los últimos días greenpeace a denunciado que esta destruido por tanta construcción ?

L’especulació urbanística ha fet molt de mal al nostre municipi. Hem d’acabar-hi amb una normativa més estricta i, sobretot, fent-la complir, i encarar plans de reconversió de les zones degradades per tal d’esponjar àrees massa denses. Millorar les infraestructures de depuració d’aigües residuals, procurar reutilitzar-ne. En definitiva, canviar la cara a les zones més degradades i mirar de conservar totes les que encara tenen un gran valor
.
¿Que haréis para combatir la pobreza infantil que esta aumentando durante estos últimos años?

L’Ajuntament ha de ser actiu en les polítiques d’ajuda a les persones amb necessitats. Cal col·laborar més amb les escoles per tal de detectar els casos que pugui haver-hi i actuar, de forma discreta però intensa, per tal d’ajudar aquells que ho necessitin.

No hay comentarios:

Publicar un comentario