12 de diciembre de 2015

Entrevista a Artur Parrón Candidato de Unitat Popular al Congreso de los diputados por Baleares

¿Que proponéis para Baleares?

La millora del finançament que tots els partits proposen no té cap sentit si no és en el context d'una redefinició de la política fiscal de l'Estat, que ha de ser federal.

La nostre proposta és la generació de llocs de feina  estables i de qualitat; la nostra proposta de Treball garantit ofereix la possibilitat d'aconseguir 20,000 llocs de feina a les Illes en sectors com medi ambient, tercer sector i oci i cultura.


¿Cual es la posición de su partido respecto al impuesto de sucesiones?

La reforma del sistema fiscal ha de ser integral, sota les premisses de progressivitat, equitat i suficiència per a poder lluitar eficientment contra el frau fiscal. Sobre l'Impost de Successions i Donacions, UP propossa reposar-lo allí on s'hagi eliminat i restabliment de l'Impost de Patrimoni i transformació en un Impost sobre les Grans Fortunes, les que més s'han beneficiat en el periode de crisi.
No es tracta de menys o més impostos; es tracta de justicia social.


3¿Que haríais para que en baleares no se hicieran nunca prospecciones petrolíferas?

Hem signat, amb totes les conseqüències, la proposta d’Aliança Mar Blava de prohibir-les per llei, però amb això no n’hi ha prou, treballarem per un gran acord entre la Unió Europea i els països mediterranis per a declarar el Mediterrani mar lliure de prospeccions. Tot això al mateix temps que propugnam un canvi de model energètic que redueixi dràsticament la dependència del petroli.

¿Que propuestas tenéis para mejorar el empleo?

En primer lloc, derogar les reformes laborals del PP i el PSOE i recuperar els drets dels treballadors, fer emergir l’economia submergida i combatre els fraus laborals i la precarietat, potenciar l’economia productiva i implicar les administracions en la generació directa d’ocupació amb la nostra proposta de treball garantit.

¿Como ayudareis alas personas que están en peligro de desahucio y en peligro de exclusión social?

En línia amb la Iniciativa Legislativa Popular de la PAH, moratòria sobre desnonaments, dació en pagament, modificació de la Llei Hipotecària i eliminar els privilegis dels bancs. Augmentar de manera molt important l’atenció a les persones amb risc d’exclusió. En aquest sentit, la proposta de Treball Garantit pot ser un instrument molt important.

¿Crees que debería haber una bajada de sueldos de los diputados y de los políticos en general?

No generalitzem. Per exemple el president del govern té un sou inferior a molts altres funcionaris públics de nivell inferior. Creiem que els salaris s’han de racionalitzar i s’han d’adaptar a l’actual situació de crisi per tal d’evitar greuges comparatius. 

Som partidaris d’una reducció raonable del sou dels diputats, però s’ha d’assegurar que puguin desenvolupar la seva tasca amb dignitat, especialment perquè exigirem EXCLUSIVITAT per a poder cobrar el sou, però hi ha altres salaris molt més elevats que han de partir retallades més importants, començant per la Casa Reial i continuant amb altres institucions de l’Estat de molt dubtosa actualitat. 

Per altra part, continuarem amb la política de sempre d’IU que impedeix que els seus representants públics es puguin enriquir amb la política: el sou efectiu no podrà ser molt superior a les retribucions anteriors, la diferència es dona al partit o a organitzacions socials.

¿Por que la ciudadanía debería votar a su partido?

Les mesures neoliberals dirigides a acabar amb la crisi s'han mostrat ineficaces; han creat més desigualtat, més dolor i més desesperança. UNITAT POPULAR té clar que l'única sortida eficaç a la crisi és per l'esquerra, amb propostes que prioritzen els interessos dels més desafavorits, dels apallissats per la crisi; amb propostes com la de Treball Garantit que crearia un milió de llocs de feina i amb un Pla de Rescat Social que beneficiaria a 16 milions de ciutadans en aspectes com ocupació, sanitat, educació o habitatge.

¿Que harías hacia los inmigrantes con situación irregular en España respecto la sanidad hacia ellos? 

Ho tenim claríssim, recuperació immediata del caràcter públic i universal del Sistema Nacional de Salut sense exclusions, la salut és un dret humà universal que no pot dependre de situacions administratives.

¿Cuales son las principales propuestas de su partido?

A part de la de Treball Garantit, el Pla de Rescat Social pretén alleujar les conseqüències de la crisi a 16 milions de ciutadans. Prèvia derogació de la reforma de l'article 135 constitucional -reformat per PP i PsoE una nit d'agost de 2011- pretenem garantir per llei el mínim vital (llum, aigua, gas), crear un “banc bo” per ajudar a famílies hipotecades i pimes i autònoms i un augment progressiu del salari mínim interprofessional fins els 1176€ el 2019,
A nivell laboral, proposem la derogació immediata de les reformes laborals de PsoE i PP que només han fet perdre drets laborals i poder adquisitiu als treballadors. A canvi, establir un sou màxim a les empreses (que el sou màxim no superi en 10 vegades el sou més baix) i el reforçament de les inspeccions de treball.

A nivell d'energia, proposem una nova política energètica que acabi amb els desmesurats beneficis empresarials i les factures més altes que ha provocat la liberalització del sector. Proposem la creació d'un pol energètic públic que permeti satisfer les necessitats bàsiques de la gent i acabar amb les vergonyoses “portes giratòries”.

¿Que proponéis para que los vuelos entre isla y a la península tengan un precio mas asequible?

La tarifa plana és una bona idea que s’haurà de negociar la pròxima legislatura amb el nou govern central, i no serà fàcil. Des del nostre punt de vista, la tarifa plana o similar s’ha d’aplicar també als vols amb la Península. Ens comprometem a treballar en aquest sentit des del Congrés dels Diputats. El que està clar és que el sistema actual no ha funcionat: preus molt elevats entre illes i poques connexions amb la Península fora de temporada, amb grans abusos de preu de les companyies per Nadal, Setmana Santa... 

Però no hem d’oblidar les comunicacions marítimes molt millorables, hem d’assegurar una competència real (la Comissió Nacional de la Competència va detectar pràctiques d’oligopoli que pactaven els preus) i és molt important aconseguir també una reducció important del cost del transport de mercaderies. Aquest podria ser un punt del nou Règim Especial que s’ha de negociar.

¿Los ciudadanos tendrán la pensión asegurada? ¿Bajareis la edad para jubilarse o la mantendréis en los 67?

S’ha de mantenir i millorar el sistema públic de pensions hem de recuperar la jubilació als 65 anys i anar reduint l’edat de jubilació. El sistema públic no pot estar en perill, amb l’augment de la productivitat que proporciones les noves tecnologies, els que diuen això ho fan per afavorir els bancs i els fons de pensions, que són una gran estafa, amb la creació de llocs de feina i una reducció substancial de l’atur, el sistema de pensions pot gaudir de molt bona salut.

¿Que haréis ante el desafió de Cataluña?

No compartim el concepte de desafiament. Hi ha una gran majoria social a Catalunya que reclama el dret a decidir i s’ha de permetre que es manifesti, estam clarament a favor del Referèndum, els països democràtics els permeten sense problemes, com s’ha vist al Regne  Unit o al Canadà. Entenem que l’actual confrontació li ve bé a Mas per tapar la seua incompetència i la corrupció i al PP de Rajoy (tan corrupte com Convergència) per buscar vots entre l’extrema dreta. 

Estam en contra d’ambdues polítiques, que són igualment de dretes, i de centrar la campanya amb el “problema nacional”: els problemes de les classes populars de Catalunya i Espanya no tenen res a veure amb les polítiques idèntiques de Mas i Rajoy. Pel que fa a l’anomenat “problema territorial”, la nostra proposta no és la secessió sinó una República Federal en la qual tots els pobles de l’Estat es puguin sentir a gust.

¿Cual es vuestro proyecto para la mejora del senado?

Amb l’actual configuració, el Senat és una cambra molt cara perfectament inútil i prescindible, encara que consideram positiva l’existència d’una cambra més reduïda que sigui el lloc d’encontre de les diferents Comunitats Autònomes, seguin l’exemple de països amb estructura federal, però per això és necessari una modificació de l’actual Constitució. Nosaltres proposam obrir un procés constituent per a un nou pacte constitucional que reculli els drets social, un nou model territorial i unes noves institucions més democràtiques.

¿Bajareis los impuestos?

Com a norma general, no és el moment d’abaixar impostos, ja que les administracions necessiten més recursos per a fer polítiques socials. No farem com el PP que prometia reduir-los i els ha augmentat. El que sí que s’ha de fer és assegurar que pagui més qui més té, amb una reforma fiscal progressista. També s’ha de combatre el frau fiscal que és molt elevat. S’ha d’augmentar la imposició directa i reduir la indirecta, que és molt injusta. En aquest sentit, si que proposam reduir l’IVA dels productes bàsics i de la cultura.

¿Como podréis mejorar la educación publica?

S’han de superar vles retallades i anar augmentant any rere any el percentatge del PIB que es destina a l’educació. Impulsarem un gran pacte educatiu participat per tota la comunitat educativa, que estableixi un marc consensuat i estable. Defensarem una escola pública, igualitària i laica, sense privilegis ni guetos. Deixarem de subvencionar l’escola privada i destinarem tots els recursos públics a mantenir i millorar el sistema públic, que és l’únic que garanteix la igualtat.

¿Que propuestas tenéis para la mejora de la sanidad y para que baje las listas de espera?

Recuperant tots els llocs de feina de personal sanitari que s’han perdut aquests anys, augmentant el pressupost, potenciant la medicina preventiva, els plans de salut i l’atenció primerenca, millorant la gestió dels recursos disponibles, cobrint les baixes del personal sanitari, assegurant que tots els recursos (quiròfans, aparells per proves diagnòstiques) estiguin disponibles i operatius, destinant els recursos que ara van a concerts amb empreses privades a la millora del sistema públic.

¿Que mejoras harías para que la dar ayudas para la pobreza infantil que a aumentado mucho?

La pobresa infantil és un reflex de la pobresa de les famílies que ha augmentat extraordinàriament els darrers anys i que comprèn l’anomenada “pobresa laboral” pels salaris tant baixos. S’ha de combatre aquesta pobresa amb la creació de llocs de feina des de les administracions (pla de treball garantit) i combatent el frau laboral (amb més inspecció de treball). 

S’ha de garantir que a totes les famílies sense ingressos estables els arribi la cobertura de les seves necessitats, entre elles el subministrament energètic i d’aigua. Específicament pels més petits, s’ha d’assegurar una alimentació correcta i suficient (aquí els menjadors escolars juguen un paper molt important) i la seua correcta escolarització amb ajudes pel material escolar i l’equipament. També s’han de potenciar els serveis socials que atenen a les famílies i infants amb risc d’exclusió social.

¿Pactaríais con algún partido para conseguir entrar en el gobierno? 

Nosaltres el que volem és impulsar les mesures que portam al nostre programa i només farem acords amb altres partits en funció dels programes que es puguin acordar, no ens interessa entrar en governs que apliquin altres polítiques.

¿Cual sera su política territorial,cultural,ambiental y patrimonial?

Crec que són aspectes en els quals tenim una trajectòria ben acreditada. Defensam un model territorial que desterri l’especulació urbanística i que estigui destinada a satisfer les necessitats de la població i no la dels especuladors, tot el creixement s’ha de fer en aquest sentit i s’ha d’optar sempre l’alternativa que tengui un menor cost ambiental. Proposam modificar, entre d’altres, la llei del sòl per fer-la un instrument de sostenibilitat.

 Pel que fa al medi ambient, s’han d’escometre en primer lloc els dos grans reptes de la humanitat, com són el canvi climàtic i el tractament de la immensa quantitat de residus que genera el nostre model industrial. Hem de reduir dràsticament la utilització de combustible fòssil i apostar decididament per les energies renovables, tot el contrari del que s’ha fet aquesta legislatura. Hem de reduir la generació de residus, especialment dels que no són biodegradables i potenciar la reutilització i el reciclatge.

També hem d’augmentar significativament els espais protegits i les reserves marines. S’ha de promoure la creació cultural lliure sense directrius polítiques per part dels governs i s’ha de reduir l’IVA de les produccions culturals. Hem de mantenir el patrimoni històric i artístic per llegar-lo a les generacions futures.

¿Cual sera su modelo audiovisual publico para los próximos años?

Els mitjans audiovisuals públics ha de ser professionals i independents del govern de torn. No han de competir amb els mitjans privats en programes d’entreteniment i, en canvi han de cobrir aquelles qüestions que no solen aparèixer en aquests mitjans, donant veu i espai a sectors marginats i a opinions i expressions culturals minoritàries.

¿Que propuestas tenéis para la juventud y para los parados de larga duración mayores de 45 años?

Els joves i els majors de 45 anys tenen problemes semblants d’inserció en el mercat de treball. Els joves tenen, a més, el problema de la emancipació, que és molt difícil per l’atur, els baixos salaris i la carestia dels habitatges. Els majors de 45 anys aquest últim problema el solen tenir més encarrilat sempre que no es vegin expulsats per no poder pagar l’hipoteca o el lloguer. La nostra proposta de treball i de renda mínima garantida va adreçada especialment a aquests sectors.

¿Haréis una campaña de transparencia?

El nostre problema segurament no serà la transparència –totes les despeses seran públiques i no tenim caixa B- sinó de la invisibilitat a la que segurament ens condemnaran els grans mitjans de comunicació públics o privats i la llei electoral.

¿Mejorareis el reparto de dinero para las comunidades autónomas?

Les Comunitats Autònomes (i també els ajuntaments) han de tenir un finançament millor. S’ha de tenir en compte que els serveis que més influeixen en la qualitat de vida dels ciutadans (salut, educació i seveis socials) depenen d’elles. Les retallades que s’hagin de fer haurien de ser de l’estructura central de l’Estat. En Defensa, a la Casa Reial, en subvencions a l’Església Catòlica... 

A més, s’ha d’assegurar la suficiència financera i un repartiment equitatiu entre totes les Comunitats. En el cas de les Balears, això passa inevitablement per un finançament major i per polítiques que corregeixin els costos i les discriminacions de la insularitat.

¿Cambiareis la constitución?

Ja ho he dit abans, radicalment sí, volem un nou procés constituent.

¿Que haréis en los casos de corrupción?

Som partidaris d’augmentar la transparència i els controls interns de les institucions, també d’augmentar les plantilles i els mitjans de la fiscalia i de la policia de delictes econòmics. Tenim el compromís d’expulsar del partit qualsevol membre amb conductes indignes però si no hi ha una reacció ciutadana deixant de votar els partits que ten pràctiques corruptes, totes aquestes mesures seran insuficients.

¿Que propuestas tenéis para baleares en el trabajo para invierno en la temporada baja?

S’ha de procurar allargar la temporada al màxim i s’ha d’assegurar els viatges de l’IMSERSO. S’han d’incentivar noves activitats econòmiques de tot l’any que no suposin més ocupació de territori, com les empreses tecnològiques, la rehabilitació i la millora d’edificis o les ocupacions “verdes” poden genera llocs de feina de tot l’any o de temporada baixa, però tot això és molt difícil que ho faci l’empresa privada, en el nostre programa es contempla una implicació directa de les administracions per a crear aquests llocs de feina.

¿Para las persona con discapacidad que propuestas tenéis?

S'ha de revisar que es compleixi l'aplicació de la Convenció de l'ONU sobre DDHH de les Persones amb Discapacitat. Això no serà possible sense la participació directe de tots els col.lectius que treballen a aquest sector; amb ells, hem d'el.laborar un nou Plà autonòmic d'acció per a persones amb discapacitat. I sempre, respectant els principis de “no discriminació” i “accessibilitat universal”.

¿Prohibiréis las corridas de toros  y el toro de la vega? ¿Y que propuestas tenéis hacia los animales?

El maltractament animal no es pot permetre en cap cas. Totes les manifestacions públiques de maltractament animal, no només aquestes, s’han d’eliminar.

¿Hacia el maltrato que haréis para que nunca mas haya tantos caso de violencia machista como estos últimos años?

En primer lloc acabar amb les retallades que s’han practicat, millorar l’assistència policial, judicial i dels serveis socials, però tot això no serà eficaç si no aconseguim un canvi de mentalitat i una condemna social del maltractament, fins i tot quan sembli que é “menor” o acceptable. L’educació ha de jugar un paper fonamental i és molt lamentable l’eliminació de l’educació per a la ciutadania. S’ha de reformar actualitzar i ampliar la llei contra la violència de gènere, entre moltes altres coses.

¿Derogareis la reforma laboral hecha por el pp?

SÍ, i l’anterior del PSOE també, hem d’anar a un nou Estatut dels Treballadors.

¿Aumentareis el permiso maternidad y paternidad?

Sí, el programa d’Unitat Popular és molt clar en aquest sentit.

¿Haréis que el calendario vacunal en los niños sea obligatorio?

Estarem al que digui l’OMS i la comunitat científica,  la política de vacunacions no la poden dictar ni les farmacèutiques ni els prejudicis anticientífics d’algunes organitzacions, sinó que han d’anar amb rigor a prevenir les malalties dels infants.

PROGRAMA ELECTORAL DE UNRITAT POPULA

No hay comentarios:

Publicar un comentario